mrt
23
2015
Backlinks

Wat zijn backlinks?

Backlinks

Backlinks zijn samen met keywords, SEO geoptimaliseerde teksten/content en strakke templates het levensbloed voor Search Engine Positioning (zoekmachine optimalisatie). Met jouw website zo hoog en sterk mogelijk in de zoekmachines zoals; Google staan, dat is het doel van SEO en doormiddel van een behoorlijke hoeveelheid waardevolle backlinks kan dit vaak al een stuk eenvoudiger en voordeliger.

Het hoger komen in Google kan namelijk veel geld kosten vooral wanneer er een internet mediabureau met hoger Google Adwords budgetten en reclame-uitingen aan te pas komen. Even een korte uitleg dus over backlinks.

Wat zijn Backlinks?

Backlinks zijn links die vanaf andere websites naar jouw site leiden/verwijzen. De meer gevestigde websites van hoge kwaliteit en met een hoge ranking in Google geven meer authoriteit om de gelinkte website te helpen met zijn zoekmachine positie. Backlinks van dit soort zijn effectiever en worden door Google meer waarde geschonken. Als de website backlinks krijgt met hoge kwaliteit en hoge ranking is de kans dat deze website een hoge positie in de zoekmachines krijgt dus veel groter. Hoe meer backlinks je hebt en hoe beter de kwaliteit is, des te beter zal jouw website scoren in zoekmachines zoals Google.

Wat zijn dan “Sterke” Backlinks?

De kwaliteit van een goede backlink en daarmee de kracht die deze bevat om jouw website naar de top van de zoekmachine resultaten te helpen is afhankelijk van verschillende factoren. Google scant een backlink op een aantal zaken die het belangrijk vind en geeft dan vervolgens een waarde/kracht aan de link die de invloed bepaald die het heeft op je site. Hieronder even een aantal punten waar een goede backlink aan moet voldoen:

1. De achtergrond en onderwerp van de website

Google bekijkt ook wat de inhoud en onderwerpen van een site zijn. Mocht jij een autogarage zijn dan is een waardering of verwijzing van een andere auto site veel waardevoller dan een backlink van een fietshandel. Wanneer de inhoud van een site die een backlink naar jouw website geeft gerelateerd is aan het onderwerp van jouw site is dat natuurlijk beter dan wanneer de verwijzende site over totaal andere dingen gaat. Sterker nog, het kan zelfs een averechtse werking hebben als er banklinks ontstaan vanuit zeer irrelevant websites. Een backlink moet dus relevant zijn voor je website!

2. De browsertekst van een link

De tekst van een backlink, ook wel “anchor tekst” genoemd, is de backlink-tekst zoals die in de browser wordt getoond. Deze “anchor tekst” is ook zeer belangrijk met name omdat deze gezien wordt als de omschrijving van jouw content. Je moet zorgen dat je hier de juiste informatie en keywords in verwerkt.

Hoe krijg je hoge kwaliteit backlinks naar jouw website?

Er zijn vele verschillende manieren waarop je backlinks voor jouw site kunt bemachtigen. De beste maar meest tijdrovende wijze is door het schrijven van unieke content en blog posts en deze aan te leveren aan websites die voor backlinks bedoeld zijn. Andere eenvoudigere manieren zijn door bijvoorbeeld online aanwezig te zijn op blog en discussie forums die relevant zijn voor jou website en hier je backlinks te vergaren. Ook social media en community sites bieden vaak eenvoudig en gemakkelijk kansen om goede backlinks te genereren. Kortom genoeg mogelijkheden om hier mee aan de slag te gaan!